A message from the European Citizen's Initiative to End Ecocide
Is this email not displaying correctly?
View it in your browser.
End Ecocide in Europe

Драги приятели!

Кампанията ни Да спрем екоцида продължава. Обновихме уебсайта, така че всеки (имаме предвид всеки на тази планета, не само гражданите на ЕС) да може да подпише наведнъж И ДВЕТЕ петиции, за които действаме в момента:

  • Нашата петиция, за признаване на екоцида за престъпление чрез Европейска директива;
  • петицията за Брюкселската харта за създаването на Европейски и международен наказателен съд за околна среда и здраве

Това е линка към двете петиции, който да споделите с приятели: https://www.endecocide.org/votes/vote.php

ТЕКУЩИ случаи на екоцид по света:

Дейности, които причиняват екоцид, се случват на няколко места по света в този момент. Отбелязва се третата годишнина от катастрофата във Фукишима. Но ситуацията далеч не е овладяна, напротив ‒ влошава се от ден на ден. Все още осъдени за трагедията няма.

Проекти за добив на уран , които са на път, ще повлияят сериозно на начина на живот в Канадския Север и на традиционните инуитски общества.

Съвсем близо до нас, в Северна Гърция, проекти за добив на злато заплашват да замърсят региона с опасни химически вещества ‒ сред тях олово, кадмий, арсен и живак.

Наскоро е обявено изграждането на каскада от няколко нови мега-язовира в Перу, простираща се на няколко езера - едно от които е езерото Мараньон, оттичащо се в река Амазонка.

В Камерун популациите са заплашени от огромните индустриални плантации за палмово масло‒ с изграждането на големи язовири и замърсяването, причинено от мини за алуминий.

В Етиопия се изгражда най-големият язовир в Африка което ще доведе до намаляване на дебита на река Нил ‒ и до отваряне на пътя за силни геополитически напрежения.

Друг огромен язовир се строи в Конго.

И накрая, Европа е на път да възобнови разрешението си за ГМО царевичната култура MON180.

На нашия уебсайт можете да видите списък с други случаi на екоцид: https://www.endecocide.org/examples следете и новините на международната ни Фейсбук страница https://www.facebook.com/EndEcocideInEurope както на българската https://www.facebook.com/DaSlozimKrajNaEkocidaVEvropa.

Трябва спешно да се дисциплинират мултинационалните компании, за да се прекрати безотговорната експлоатация на природни ресурси и унищожаването на екосистеми в името на печалбата и материалното развитие.

Търговски партньорства

Трябва да разберем, че същите мултинационални компании, които унищожават екосистемите, в момента търсят начини да свалят всички правни ограничения за своите дейности. Европейската Комисия и САЩ в момента работят върху търговски договор под името TAFTA / TTIP (Трансатлантически договор за свободна търговия).

Този проект, изготвен в преговори със самите мултинационални компании и действащ за тях, представялва голяма заплаха за нашите социални, екологични и демократични права, защото дава необятни права на частни финансови групи да експлоатират хората и природата.

Механизъм, наречен “Инвеститори/Държава”, би разрешил на транснационални компании да дават под съд цели държави или регионални управи, ако те приемат закон, който да пречи на бизнеса и ивнестициите на компаниите.

Във Франция няколко административни области (Ile de France и регион PACA, градовете Besançon и Niort) са разбрали тази заплаха и декларират, че са “извън TAFTA” (OUT TAFTA), а опозицията се разраства в цяла Европа. Повече по тази тема можете да прочетете тук: http://www.citizen.org/tafta

Нашата стратегия

С оглед на тези маневри, ние, гражданите трябва да предложим амбициозна реформа в международното законодателство и да се борим ЗА закон за престъпленията срещу околната среда, за да предотвратим подобни партньорства сега и за в бъдеще.

Вече имаме известен напредък в тази посока - подкрепата на депутати от Европейския парламент като Сандрин Белие. Европейският парламент валидира регулация, за да се ратифицира и приложи протокола от Нагоя. Целта на този текст е да се осигури справедлив дял от предимствата идващи от употреба на генетични ресурси. Това представялва основния Европейски механизъм за борба с био пиратството. Той ще разреши на ЕС да се включи в следващата конференция на страните от конвенцията за Биологично Разнообразие през октомври 2014г.

Затова решихме да партнираме с големи неправителствени организации в областта на човешките права и околната среда, за да предложим на ООН създаването на международен наказателен съд за околна среда и здрве. За да успеем, имаме нужда от кураж и от вашата подкрепа!

Създадено е събитие във фейсбук, за да се разпространи информацията за създаването на международен наказателен съд за околна среда и здраве и за събирането на максимален брой подписи: https://www.facebook.com/events/242245075947084/

Можем да успеем! Вашата роля в този процес е рещаваща! Споделете двете петиции на нашия уебсайт и поканете приятелите си да дадат своя глас!

Имаме нужда от вашата помощ! Включете се в нашия екип от доброволци! Пишете на Лучия lucia@endecocide.eu

Let’s Да спрем Екоцида заедно! Всяка помощ е от значение!

Copyright © 2013, www.endecocide.org, All rights reserved.
You have received this email after registering your interest
in supporting us at www.endecocide.org
 unsubscribe from this list