A message from the European Citizen's Initiative to End Ecocide
Is this email not displaying correctly?
View it in your browser.
End Ecocide in Europe

Dragi prijatelji!

Naša kampanja Ustavimo ekocid se nadaljuje. Nadgradili smo našo spletno stran, da bi tako omogočili vsem (in s tem mislimo vsakega prebivalca tega planeta, ne le evropskih državljanov), da hkrati podpišejo OBE peticiji, ki ju trenutno zastopamo:

  • Naša pobuda, kjer se trudimo, da bi bil ekocid prepoznan kot zločin in bi to določevala evropska direktiva
  • Bruseljski dokument, kjer se trudimo ustanoviti evropsko in mednarodno zločinsko sodišče za okolje in zdravje

Tukaj je povezava do obeh peticij, ki jo lahko delite s svojimi prijatelji: https://www.endecocide.org/votes/vote.php

Ekocidi, ki se dogajajo TUKAJ in ZDAJ:

Okoli nas se trenutno dogaja kar nekaj ekocidov. Letos obeležujemo 3. obletnico od tragične nesreče v Fukušimi. Zadeva je daleč od tega, da bi bila rešena, pravzaprav se zadeve slabšajo vsak dan. Do sedaj za nesrečo ni bil obsojen še nihče.

Izkopavanja urana bodo močno vplivala na severni del Kanade ter življenje inuitske manjšine, ki živi na tem območju.

Na severu Grčije načrtujejo projekte izkopavanja zlata, ki grozijo z onesnaženjem področja z mnogimi nevarnimi kemikalijami, ki jih ta industrija uporablja pri svojih delovnih procesih. Te so na primer: svinec, kadmij, arzenik ter živo srebro.

V Peruju je bilo nedavno objavljenih kar nekaj večjih projektov konstrukcije jezov na jezerih, eden izmed njih je Marañon, ki vpliva tudi na Amazonko.

V Kamerunu življenje lokalne skupnosti ogrožajo velike površine palmovih nasadov, namenjenih za pridobivanje olja, gradnje ogromnih jezov ter onesnaževanje okolja iz aluminijevih rudnikov.

V Etiopiji gradijo enega največjih afriških jezov, ki bo močno spremenil tok reke Nil, ter hkrati odprl dodatne politične napetosti med afriškimi državami.

Tudi v Kongu gradijo ogromen jez.

Nenazadnje pa v Evropi potekajo pogajanja za obnovitev dovoljenja za vzgojo gensko spremenjene koruze MON180, ki je sedaj zaenkrat še prepovedana.

Prosimo oglejte si našo stran: https://www.endecocide.org/examples za seznam ostalih ekocidov (slovenski prevod v nastajanju) ter spremljajte naše novice na naši uradni Facebook strani https://www.facebook.com/EndEcocideInEurope (od tam pa lahko pridete tudi povezav na nacionalne strani posameznih držav).

Nujno je, da omejimo delovanje velikih multinacionalk in njihovo ne trajnostno izkoriščanje naravnih virov ter uničevanje naravnih ekosistemov v imenu dobička ter materialnega razvoja.

Dogovor o prostem trgovanju

Potrebno se je zavedati, da ta ista multinacionalna podjetja, ki uničujejo naše ekosisteme sedaj vztrajajo na pridobitvi še večjih pravic, tudi na zakonodajni ravni. Evropska komisija ter Združene države Amerike trenutno pripravljajo dokument, ki se imenuje Transatlantski dogovor o prosti trgovini

Ta projekt predstavlja veliko nevarnost za naše socialne, okoljske ter demokratične pravice, saj bi velikim zasebnim finančnim skupinam omogočil pravice za izkoriščanje ljudi ter narave.

Mehanizem imenovan »investitor/država«, ki je načrtovan v tem dogovoru bi transnacionalnim podjetjem omogočil, da bi tožile državo ali vlado, če bi le ta uvedla zakon ali uredbo, ki bi omejevala ali onemogočila njihovo poslovanje in investicije.

V Franciji, kjer je nekaj regionalnih območij prepoznalo in uvidelo kakšne nevarnosti jim lahko pretijo s tem dogovorom, so same razglasile status »OUT TAFTA« kar pomeni, da tega dogovora, v kolikor bi bil sprejet, ne bodo upoštevale. Počasi se temu pridružujejo tudi ostale evropske države. Za več informacij o tej temi si oglejte tole stran: http://www.citizen.org/tafta

Naša strategija

Spopadajoč se z vsemi temi situacijami moramo mi, evropski državljani, predstaviti in predlagati bolj ambiciozno reformo mednarodne zakonodaje ter se boriti ZA zakon proti zločinom proti naravi in preprečiti kakršnekoli dogovore, ki bi ogrožali stabilnost ekosistemov sedaj in v prihodnosti.

Nekaj takšnih korakov smo že uspeli prehoditi, saj smo pridobili podporo nekaterih članov evropskega parlamenta, kot je Sandrine Belier. Evropski parlament je potrdil uredbo, ki bo ratificirala in vpeljala Nagoyski protokol, ki je dodatek k dogovoru o biološki raznovrstnosti. Besedilo stremi k zagotovitvi zadostnega dela genetskih virov, kar pomeni da je orodje, ki se bori proti bio-piratstvu. Zagotavljal bo, da bo Evropska Unija udeležena v naslednji konferenci članic konvencije o biološki raznovrstnosti oktobra 2014.

Stopili smo še korak dlje in se odločili, da se povežemo z velikimi okoljskimi ter humanitarnimi organizacijami z namenom, da bi Združenim Narodom predlagali ustanovitev mednarodnega zločinskega sodišča za okolje ter zdravje. Da bi uspeli, potrebujemo pogum in vašo pomoč!

Naredili smo tudi dogodek na Facebook-u, da bi lažje razširili informacijo o ustanovitvi tega sodišča ter tako zbrali največje možnos število podpisov: https://www.facebook.com/events/242245075947084/

Lahko nam uspe! Vi imate ključno vlogo v tem procesu! Delite obe peticiji, našo stran ter povabite vse, ki jih poznate, da se nam pridružijo in da tudi oni razširijo informacijo!

Želimo vašo pomoč! Pridružite se naši ekipi prostovoljcev. Pišite na lucia@endecocide.eu

Ustavimo ekocid skupaj! Vsaka roka pomaga!

Copyright © 2013, www.endecocide.org, All rights reserved.
You have received this email after registering your interest
in supporting us at www.endecocide.org
 unsubscribe from this list